3 x energie besparen met oppervlakteverwarming

Dikketruiendag 17 februari

In tijden van exploderende prijzen krijgen bouwprofessionals nog meer vraag naar energiezuinige oplossingen. Dan kan u uw klanten adviseren een dikke trui aan te doen, of om via verwarming én koeling van de vloer, wand en plafond de energiefactuur beheersbaar te houden. Zo biedt Viega vandaag het compleetste gamma, voor renovatie of nieuwbouw. De meerkost bij installatie? Dat is iets uit verleden, en zelfs het meest vernuftige systeem Fonterra Smart Control, verdient zich op enkele jaren terug.

Viega heeft als aanbieder van het compleetste gamma voor vloer-, wand- en plafondverwarming toonaangevende competenties en innovaties ontwikkeld. “De Duitsers noemen het niet voor niets ‘Flächentemperierung’”, zegt Viega expert Boudewijn Vermeiren. “Wat eigenlijk te vertalen is als ‘oppervlaktetemperatuurbeheersing’. Dat wijst erop dat het om meer gaat dan enkel verwarming. Het gaat om een temperatuurregeling die zich aanpast aan diverse externe factoren, wat resulteert in een forse energiebesparing.”

Viega wijst op 3 situaties waar energie kan worden bespaard met het Fonterra-gamma.

1. Twee graden winst door ‘comforttemperatuur’

Boudewijn Vermeiren: “Het begint al door anders naar verwarming, of beter warmte, te kijken. Vloerverwarming levert comfortwarmte, wat wil zeggen: een behaaglijke warmteverdeling zonder luchtcirculatie, zoals bij radiatoren, en met een juiste relatieve luchtvochtigheid. Dat maakt dat je al op 19° een warmtegevoel ervaart dat je anders op 21° zou hebben (wat de meeste mensen als aangenaam ervaren). En dat scheelt natuurlijk al een pak in energieverbruik.”

De ruimtethermostaten, regel- en verdelerstations maken het verschil door zeer accurate temperatuur- en tijdregeling, zodat je elke ruimte naar wens kan verwarmen of koelen. Ze regelen tot op 0,5 °C nauwkeurig door via de servomotoren van de cv-verdeler de verwarmingskleppen te openen of sluiten. Algemeen kan zo met oppervlakteverwarming een energiebesparing van 10 tot 12% per jaar op de stookkosten worden behaald.

2. De slimme temperatuurregeling

Viega ontwikkelde een unieke, draadloze ruimtetemperatuurregeling die de hydraulische regeling volledig automatisch uitvoert. Fonterra Smart Control is opgebouwd uit drie meetpunten: een slimme thermostaat in de verwarmde ruimte, een sensor voor de voorlooptemperatuur, en een individueel meetpunt op iedere kring ​ van de retour aan de collector. Een basiseenheid vangt de pieken en dalen op door in te spelen op de 3 gemeten temperaturen en stuurt hiermee de servomotoren aan.

Boudewijn Vermeiren: “Zo reageert Fonterra Smart Control volledig automatisch op externe invloeden, zoals een tapijt, plotse afkoeling door een open raam, voorzetkachels of zonne-inval. Traditionele thermostaten kennen alleen de stand open of dicht. De automatische hydraulische regeling werkt veel preciezer, en per kring apart.” Dat levert een spectaculaire energiebesparing op van 20 tot zelfs 30%. Als draadloos wifi-compatibel totaalsysteem laat Fonterra Smart Control zich ook eenvoudig integreren met domoticasystemen en via smartphone, tablet of laptop persoonlijk configureren.

3. Minder energie voor koeling

Behaaglijke warmte in de winter, aangename koelte in de zomer. Airco is zoals geweten enorm energieverslindend, en heeft storende en ongezonde effecten door koude luchtstromen. Boudewijn Vermeiren: “Naast vloeren en muren zijn vooral plafonds geschikt om als koeloppervlakken te zorgen voor een aangenaam, tochtvrij ruimteklimaat. Net als bij de andere Fonterra verwarmings- en koelsystemen wordt bij Fonterra Top het grootste deel van de thermische energie door straling afgegeven.”

De Fonterra-regelcomponenten zorgen daarbij voor een optimaal ruimteklimaat en voorkomen condensvorming tijdens de koeling.Om de oppervlakteverwarming om te zetten naar koeling, wordt koud water in het leidingstelsel gelaten. Dat werkt optimaal met lage temperatuurbronnen en vermogens, met de geothermische warmtepomp als uitschieter qua rendement.

Over Viega
Met wereldwijd meer dan 4.700 medewerkers behoort de Viega Groep tot de belangrijkste producenten van installatietechniek. Vanuit negen locaties wordt aan het succes van Viega gewerkt. Op 4 locaties in Duitsland worden de producten vervaardigd. Speciale oplossingen voor de Noord-Amerikaanse markt worden in McPherson (VS) geproduceerd; in Wuxi (China) ligt het zwaartepunt op productie voor de Aziatische markt. Door de focus en kernactiviteiten te richten op de installatietechniek is een constante groei mogelijk. Naast buisleidingsystemen behoren voorwand- en afvoertechniek tot het productenprogramma. Het assortiment omvat circa 17.000 artikelen die nagenoeg overal worden toegepast: in de gebouwentechniek, in de nutssector alsook in industriële installaties en de scheepsbouw. In 1899 werd het familiebedrijf opgericht in Attendorn (Duitsland). Al in de jaren ‘60 werd de internationalisatie ingezet. Tegenwoordig worden producten van Viega wereldwijd toegepast. De verkoop verloopt grotendeels via eigen verkoopkantoren in verschillende landen.

Voor meer info
Jo Devos I jo.devos@viega.be I 0495 47 31 99