Viega roept bedrijven op om waterleidingen te spoelen

Viega roept bedrijven op om waterleidingen te spoelen

Voorzorgsmaatregelen voor gezond drinkwater als straks winkels en kantoren weer openen

Nu heel wat winkels en bedrijven zich voorbereiden om de deuren te heropenen, wijst Viega op het belang van tijdig de waterleidingen te spoelen. Heel wat sanitaire installaties in gebouwen zijn de voorbije weken niet of weinig gebruikt, waardoor de kwaliteit van het drinkwater terugloopt en het risico op legionella toeneemt. “Spoelen is de boodschap, zo kan je straks met een gerust hart bezoekers en medewerkers gezond drinkwater aanbieden”, vertelt Jo Devos van Viega. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en het WTCB reiken concrete tips aan.

Sinds de lockdown van 18 maart staat het water in de leidingen van veel handelszaken, bedrijven en kantoren volledig stil. Door die stilstand kunnen er mogelijk schadelijke bacteriën in het drinkwater zitten die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om het water in de installatie te verversen, voor je je winkel of bedrijf opnieuw openstelt voor publiek.

“Dat doe je gewoon door de leidingen te spoelen en eventueel thermisch te desinfecteren”, vertelt marketingmanager Jo Devos van Viega, specialist in installatietechniek. “Water dat een tijd stilstaat in de leidingen, neemt stoffen op die van de leidingen komen. Dat kan gaan om lood of, afhankelijk van de samenstelling van de leidingen en hardheid van het water, om ijzer, zink, nikkel of koper. Bovendien vormt er zich bij stilstaand water een biofilm aan de binnenwand van de leidingen, waar bacteriën zich snel thuis voelen. Gelukkig ben je met enkele eenvoudige maatregelen zeker van een hygiënische waterkwaliteit bij heropstart.”

Eigenaars van gebouwen zijn zelf verantwoordelijk voor de drinkwaterinstallatie en de kwaliteit van het drinkwater aan élk tappunt. Spoelen is dus de boodschap, voor je de waterinstallatie opnieuw in gebruik neemt of openstelt voor publiek. De voorzorgsmaatregelen samengevat:

  • Is een tappunt langer dan 7 dagen niet gebruikt? Spoel dit tappunt dan grondig door.
  • Spoelen is eigenlijk niets meer dan ervoor zorgen dat er een doorstroming is aan een tappunt, dit kan manueel of automatisch.
  • Doe voor het gebouw opnieuw opengaat indien nodig een thermische desinfectie.
  • Neem stalen van het drinkwater en laat dit testen door een erkend labo.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid & het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) stelden een procedure op voor elke sanitaire installatie. Check www.zorg-en-gezondheid.be/legionella of www.viega.be/nl/service/Viegajournaal/spoelen.html.

 

Over Viega
Met wereldwijd meer dan 4.000 medewerkers behoort de Viega Groep tot de belangrijkste producenten van installatietechniek. Vanuit negen locaties wordt aan het succes van Viega gewerkt. Op 4 locaties in Duitsland worden de producten vervaardigd. Speciale oplossingen voor de Noord-Amerikaanse markt worden in McPherson (VS) geproduceerd; in Wuxi (China) ligt het zwaartepunt op productie voor de Aziatische markt. Door de focus en kernactiviteiten te richten op de installatietechniek is een constante groei mogelijk. Naast buisleidingsystemen behoren voorwand- en afvoertechniek tot het productenprogramma. Het assortiment omvat circa 17.000 artikelen die nagenoeg overal worden toegepast: in de gebouwentechniek, in de nutssector alsook in industriële installaties en de scheepsbouw. In 1899 werd het familiebedrijf opgericht in Attendorn (Duitsland). Al in de jaren ‘60 werd de internationalisatie ingezet. Tegenwoordig worden producten van Viega wereldwijd toegepast. De verkoop verloopt grotendeels via eigen verkoopkantoren in verschillende landen.

Voor meer info 
Jo Devos I jo.devos@viega.be I 0495 47 31 99